VISIE ZWENK

Beschaving en bouwkunst zijn samen ontstaan. In de oudheid geloofde men dat bij een goede samenleving goede gebouwen horen. Wij geloven dat ook. Nog steeds, en met volle overtuiging. Architectuur vormt het decor van ons leven. We brengen 90 % van onze tijd in gebouwen door en zien continu gebouwen om ons heen. Daarom vinden wij, vakmannen van Zwenk, architectuur ontzettend belangrijk en doen we er alles aan om het perfecte ontwerp te maken. We zijn “geeks” en we ontwerpen met hart, brein en ziel.

context en ontwerp

Een ontwerp, of het nu een woonhuis of een school of keukenblok is, moet thuishoren op de plek waar het staat en plezierig zijn voor de gebruiker. De eigenheid van de plek en het beoogde gebruik vormen de context. Dit is een bepalend kader voor ons ontwerp. Wij vinden dat een goed ontwerp geaard is, zich op zijn plek genesteld heeft, en samen met haar omgeving de geschiedenis van die plek vertelt. Uiteindelijk wordt de context een onderdeel van het ontwerp, of dat ontwerp nu een klein detail is of een enorm gebouw. Elke context heeft een geschiedenis waarbinnen het ontwerp een nieuw hoofdstuk vormt. Een hoofdstuk dat nu, maar ook in de toekomst de moeite waard is, prikkelt en verrast. Onze ontwerpen zijn daarom altijd eigentijds, maar nooit modieus.

gebouw als personage

Zwenk maakt omgevingen met een karakter. Voor ons is een gebouw een personage, met verschillende eigenschappen, kwaliteiten en rafelige randjes. Het personage bestaat uit vele kleine onderdelen waartussen altijd een samenhang te zien is. Die samenhang ontstaat alleen door logica in het ontwerp. Logica is voor ons zelfs de drager van een ontwerp. Het zorgt voor een vanzelfsprekendheid waarbinnen verrassingen mogelijk zijn.

Het vinden van het bepalende uitgangspunt in het ontwerp is een sleutelmoment in het ontwerpproces. In een proces van bevragen, twijfelen, zwenken, onderzoeken en experimenteren vinden we een uitgangspunt dat het functionele en voor de hand liggende overstijgt. Dit is het concept, dat we vervolgens op een rationele en logische manier verder uitwerken tot een ontwerp dat alle zintuigen prikkelt.

Net als mensen zijn onze gebouwen en ontwerpen complex, en bevatten ze verrassende elementen. Door de logica en contextuele inpassing is het resultaat toch vanzelfsprekend en subtiel.

modern vakmanschap

Zwenk houdt van vakmanschap. Door onze jarenlange ontwerpervaring laten wij perfecte materiaalbehandeling en doordachte uitvoeringsdetails het ontwerp scherpen. Ons vakmanschap impliceert dat duurzaamheid een vanzelfsprekend onderdeel is van onze ontwerpen. Net zo belangrijk als een goede constructie, een dak dat niet lekt en een realisatie van het project binnen budget. Duurzaamheid uit zich niet alleen in goed geïsoleerde gebouwen met een prettig binnenklimaat en verantwoord materiaalgebruik, maar ook in architectonische oplossingen die meerwaarde creëren, voor nu en in de toekomst. Waar voor je geld dus.

Materialen bepalen in hoge mate de beleving van een ontwerp, en met een uitgekiend palet aan materialen wordt het karakter van het gebouw verdiept en versterkt. Het concept sijpelt zo door tot in het kleinste detail en het geheel vormt een architectuur die nooit verveelt, verrast en uiteindelijk zorgt voor plekken met een emotionele waarde waar je graag verblijft.

Wat en wie

Over uw gegevens

Hoe werken we

Zwenk werkt samen