hondenopvang

/

een hondenbejaardentehuis "nieuwe stijl"

Een boerenerf in Overijssel wordt verbouwd tot een thuis voor oude honden volgens nieuwe inzichten. Reguliere hondenasielen zijn meestal niet zo geschikt om oude en kwetsbare honden op te vangen. Deze dieren hebben wat extra aandacht, rust en verzorging nodig. In Overijssel zetten we een hondenopvang op met extra aandacht voor een prettige en kalme omgeving voor de hond. Op het bestaande boerenerf staan een oude boerderij, een woonhuis en een aantal schuren. Deze worden verbouwd tot een hondenopvang met verschillende afdelingen, een ontvangstgedeelte, een kantoor- en logiesgebouw en een educatiecentrum. De buitenruimte vormt een belangrijk onderdeel van de hondenopvang en is ontworpen door OD205.
project

Hondenopvang

client

Hondenbescherming

status

In ontwerp

imaging

Zwenk

Hondenopvang nieuwe stijl

Honden hebben andere behoeften dan mensen. Bij het ontwerpen van de hondenverblijven zijn we uitgegaan van de psycholgie van de hond. Honden kunnen veel stress ervaren door geluidsoverlast, agressieve medebewoners of overenthousiaste bezoekers. De inrichting van de buitenterreinen, de plattegronden van de gebouwen en de vormgeving van de verblijven is zo gekozen dat de hond een zo ontspannen mogelijk leventje kan hebben waarbij normaal natuurlijk hondengedrag bevorderd wordt.

Duurzame verbouwing

Bij de verbouwing van de de bestaande gebouwen en terreinen tot gebruiken we zoveel mogelijk circulaire en biobased materialen. Verwarming gebeurt grotendeels met warmtepompen. Zonnepanelen leveren een groot deel van de energie. Om energieverbruik te beperken worden alle gebouwen goed geisoleerd en voorzien van ventilatie met warmteterugwinning. Ook met water wordt zorgvuldig omgesprongen: verschillende waterbuffers houden regenwater langer vast en maken het mogelijk om het te gebruiken voor schoonmaakwerkzaamheden of irrigatie.

Natuurinclusief: een plek voor alle dieren

We zorgen niet alleen voor een fijne plek voor de honden: ook voor andere dieren wordt in de gebouwen en op het terrein mooie plekjes gemaakt. De terreininrichting levert bovendien een positieve bijdrage aan de ecologie van het gebied.